Gruszki w cieście

4 gruszki,

niepełna szklanka mąki,

2 żółtka jaja,

2łyżki śmietany,

5dag masła,

Sól,

cukier z prawdziwą wanilią,

cynamon,

sok z cytryny

Gruszki obrać, usunąć gniazda, skropić sokiem z cytryny i posypać cukrem z wanilią.
Mąkę przesiać ze szczyptą soli, dodać masło i posiekać nożem całość. Wlać śmietanę i żółtko, zagnieść ciasto i odstawić na h do lodówki. Rozwałkować i wycinać kawałki na połówki gruszek. Posypać cynamonem, zawinąć, posmarować żółtkiem i zapiekać w 180stopniach ok30min. Podawać z bitą śmietaną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>