Wielkanocna cytrynowa babka

cytryna,

250g mąki,

250g cukru,

4 jajka,

lukier biały ,

płaska łyżeczka proszku do pieczenia,

3/4 kostki margaryny

Cytrynę sparzyć, wyszorować. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną do „białości”. Do puszystej już masy dodać skórkę z cytryny i wycisnąć z niej sok. Ubić pianę z białek (zimnych) z dodatkiem soli i dodać do masy. Delikatnie wmieszać. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać delikatnie łyżką. Formę do babki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Ciasto przelać do formy i piec w 180 stopniach (w dobrze rozgrzanym piekarniku) na środkowej półce ok. 30 – 35min. Lukier przygotować wg opakowania i polać nim przestudzoną babkę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>