Wielkanocny Pasztet

ok.60dag łopatki bez kości,
ok.30dag boczku bez kości,
ok.30dag wołowiny,
udko kurczaka,
25 dag wątróbki z kurczaka,
2 kajzerki,
liście laurowe,
ziele angielskie,
jałowiec Prymat,
gałka muszkatołowa,
Pół korzenia selera,
2 marchewki,
3-4 jajka,
bułka tarta,
pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

Mięsa oczyścić. Warzywa obrać. Do dużego garnka włożyć łopatkę, boczek, wołowinę, udko, pokrojone na pół marchewki (dość duże i grube) oraz połówkę selera. Zalać wodą i dorzucić przyprawy – kilka liści, kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprzu kolorowego i owoców jałowca (3-4). Gotować na małym ogniu ok. 1,5 godziny. Na ok.10min przed końcem gotowania dorzucić wątróbki drobiowe. W trakcie gotowania zbierać zgromadzone „szumowiny”.
Warzywa i mięsa wyjąć do ostudzenia. W wywarze namoczyć 2 bułki. Po ostudzeniu, mięsa przekroić w mniejsze kawałki i razem z warzywami oraz namoczonymi bułkami zmielić wszystko 3 razy. Wymieszać delikatnie z jajkami, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wyrabiać farsz; dolewać wywaru z gotowania tak, by konsystencja pasztetu była delikatna i „wilgotna” (kilka łyżek wywaru). „Keksówkę” natłuścić i wysypać bułką tartą. Wyłożyć farszem, wierzch posypać bułką tartą. Piec w 180stopniach Ok. 35-40min.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>