American bread

Niepełna szklanka mąki kukurydzianej

Szklanka mąki pszennej

Ok. 20dag świeżych drożdży

Szklanka mleka

Szczypta cukru i soli

Kminek

Imbir mielony

Banan (1-2 w zależności od gustu)

Żółtko

Obie mąki przesiać razem ze szczyptą soli. Mleko zagotować i zostawić do ostygnięcia. Drożdże razem ze szczyptą cukru rozpuścić w 3 łyżkach ciepłego mleka. Gdy podwoją swą objętość (w Tesco można dostać typowe piekarnicze drożdże niemieckie, które idealnie się do tego nadają), dodać je do mąki. Następnie dorzucić rozgnieciony widelcem banan (skropiony sokiem z cytryny), szczyptę imbiru i kminku. Intensywnie wyrabiać ciasto, dolewając resztę mleka i w razie potrzeby odrobinę mąki, jeśli ciasto się nie zlepia. Wyrobioną masę nakryć ściereczką i odstawić na 40 min. Keksówkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Włożyć ciasto i posmarować rozmąconym żółtkiem (z łyżką mleka). Piec w 170 stopniach
ok. 40 min (czas pieczenia może się wydłużyć lub skrócić o ok.10 min).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>