Niepełna szklanka mąki kukurydzianej
Szklanka mąki pszennej
Ok. 20dag świeżych drożdży
Szklanka mleka
Szczypta cukru i soli
Kminek
Imbir mielony
Banan (1-2 w zależności od gustu)
Żółtko
Obie mąki przesiać razem ze szczyptą soli. Mleko zagotować i zostawić do ostygnięcia. Drożdże razem ze szczyptą cukru rozpuścić w 3 łyżkach ciepłego mleka. Gdy podwoją swą objętość (w Tesco można dostać typowe piekarnicze drożdże niemieckie, które idealnie się do tego nadają), dodać je do mąki. Następnie dorzucić rozgnieciony widelcem banan (skropiony sokiem z cytryny), szczyptę imbiru i kminku. Intensywnie wyrabiać ciasto, dolewając resztę mleka i w razie potrzeby odrobinę mąki, jeśli ciasto się nie zlepia. Wyrobioną masę nakryć ściereczką i odstawić na 40 min. Keksówkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Włożyć ciasto i posmarować rozmąconym żółtkiem (z łyżką mleka). Piec w 170 stopniach
ok. 40 min (czas pieczenia może się wydłużyć lub skrócić o ok.10 min).