Roladki z piersi kurczaka z serem brie i żurawiną

Podwójna pierś z kurczaka

Ser z ziołami brie

Żurawina do mięs w słoiku

Sól czosnkowa

Pieprz kolorowy świeżo zmielony

Chili pieprz Cayenne

Estragon otarty

Bazylia otarta

Kurkuma mielona

Goździki (3-4)

Kwasek cytrynowy

 

Pierś przeciąć na pół i pod folią delikatnie rozbić tłuczkiem. Posolić, popieprzyć i posypać chili oraz estragonem i bazylią (łyżka). Dokładnie natrzeć kurkumą. Zawinąć w folię spożywczą razem z goździkami i wstawić do lodówki na ok. pół godziny. Po wyjęciu na wierzch położyć plastry sera brie. Roladki zwijać sznurkiem lub spinać wykałaczkami. Włożyć na rozgrzany olej rzepakowy. Chwilę obsmażyć z obu stron. Po osączeniu z oleju zawinąć mięso w folię aluminiową i zapiekać ok. 25-30 min. w 180 stopniach. Pozostawić na 5 min. w zamkniętym piekarniku.
Żurawinę ze słoika posypać odrobiną cukru i kwasku cytrynowego, dodać ok. 20 ml wody i chwilę podgotować. Sosem polać mięso.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>