Czekoladowiec, czyli idealny sposób na chłodny, zimowy wieczór.
Składniki:
Gorzka czekolada
Mleczna czekolada
3 jajka
170 g masła
Ok. pół szklanki cukru pudru
Kilka kropel aromatu waniliowego do ciast
Łyżka mąki
Masło i obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Do masy dodać kilka kropel zapachu waniliowego. Żółtka oddzielić od białek i lekko roztrzepać. Wlać do czekolady (lekko przestudzonej, ale płynnej) razem z cukrem pudrem. Powoli i dokładnie wymieszać, po czym wsypać mąkę (kopiasta łyżka). Na koniec delikatnie wmieszać ubitą (ze szczyptą soli) pianę z białek. Gotowe ciasto przełożyć do formy (np. keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 30-35 min na środkowej półce piekarnika.