Wieczorny Czekoladowiec

Czekoladowiec, czyli idealny sposób na chłodny, zimowy wieczór.

Składniki:

Gorzka czekolada

Mleczna czekolada

3 jajka

170 g masła

Ok. pół szklanki cukru pudru

Kilka kropel aromatu waniliowego do ciast

Łyżka mąki

Masło i obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Do masy dodać kilka kropel zapachu waniliowego. Żółtka oddzielić od białek i lekko roztrzepać. Wlać do czekolady (lekko przestudzonej, ale płynnej) razem z cukrem pudrem. Powoli i dokładnie wymieszać, po czym wsypać mąkę (kopiasta łyżka). Na koniec delikatnie wmieszać ubitą (ze szczyptą soli) pianę z białek. Gotowe ciasto przełożyć do formy (np. keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 30-35 min na środkowej półce piekarnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>