Jako że na dworze wciąż króluje zima, zaś na sklepowych półkach brak świeżych, letnich produktów, polecamy znakomitą jak na tę porę roku, a zarazem banalną, rozgrzewającą zupę.
Składniki:
Torebka brązowego ryżu (100 g)
Puszka pomidorów Pelati
Pęczek bazylii
Kostka bulionowa cielęca
Pieprz kolorowy świeżo mielony
Kefir
Śmietana do zup
Marchew
Sól czosnkowa i zwykła
Ewentualnie odrobina pieprzu Cayenne
Kostkę bulionową rozpuścić w ok. 600 ml wody. W powstałym bulionie ugotować marchew. Następnie oczyszczone liście bazylii (garść) zmiksować z pomidorami z puszki i ugotowaną, miękką marchewką. Powstały krem połączyć z bulionem. Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, dodać śmietanę do zup (ostrożnie, by się nie zważyła) i doprawić. Podawać z ugotowanym ryżem brązowym i kleksem kefiru. Udekorować drobno posiekaną bazylią.