Krem pomidorowy z brązowym ryżem

Jako że na dworze wciąż króluje zima, zaś na sklepowych półkach brak świeżych, letnich produktów, polecamy znakomitą jak na tę porę roku, a zarazem banalną, rozgrzewającą zupę.

Składniki:

Torebka brązowego ryżu (100 g)

Puszka pomidorów Pelati

Pęczek bazylii

Kostka bulionowa cielęca

Pieprz kolorowy świeżo mielony

Kefir

Śmietana do zup

Marchew

Sól czosnkowa i zwykła

Ewentualnie odrobina pieprzu Cayenne

Kostkę bulionową rozpuścić w ok. 600 ml wody. W powstałym bulionie ugotować marchew. Następnie oczyszczone liście bazylii (garść) zmiksować z pomidorami z puszki i ugotowaną, miękką marchewką. Powstały krem połączyć z bulionem. Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, dodać śmietanę do zup (ostrożnie, by się nie zważyła) i doprawić. Podawać z ugotowanym ryżem brązowym i kleksem kefiru. Udekorować drobno posiekaną bazylią.