Zainspirowana ostatnim pobytem w miejskiej restauracji, serwującej przysmaki kuchni chińskiej, przedstawiam własną wersję degustowanego dania.
• 2 marchewki
• Pietruszka
• Średni korzeń selera
• Por
• Słoik pieczarek w zalewie naturalnej
• Ok. 30dag karkówki
• Ocet winny z białego wina
• 4 ząbki czosnku
• Sos sojowy
• Oliwa extra vergin
• Imbir mielony
• Kurkuma mielona
• Chili pieprz Cayenne
• Pieprz kolorowy
• Gałka muszkatołowa mielona
• Makaron spaghetti
• Czosnek granulowany
Warzywa obrać, opłukać i posiekać. Mięso dokładnie oczyścić i pokroić w kostkę. Pieczarki odsączyć z zalewy i również pokroić. Czosnek posiekać. Na rozgrzaną oliwę wrzucić kawałki mięsa. Trzymając na małym ogniu, dokładnie obsmażyć z obu stron. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem kolorowym. Ewentualnie można posypać gotową przyprawą słodko-kwaśną. Gdy nabierze złotego koloru, wrzucić warzywa i posiekany czosnek. Wymieszać, podlać sosem sojowym (kilka łyżek) i skropić octem z białego wina. Przykryć i dusić na małym ogniu. W tym czasie w osobnym garnku z posoloną wodą ugotować pół opakowania makaronu (przełamanego w pół), odsączyć z wody i przełożyć na patelnię z duszonym mięsem. Mięso z warzywami i makaronem przyprawić szczyptą imbiru, gałki muszkatołowej, odrobiną kurkumy (dla koloru), czosnku oraz chili. Ewentualnie skropić odrobiną oliwy.
polly