Chińszczyzna po polsku

Zainspirowana ostatnim pobytem w miejskiej restauracji, serwującej przysmaki kuchni chińskiej, przedstawiam własną wersję degustowanego dania.

•    2 marchewki
•    Pietruszka
•    Średni korzeń selera
•    Por
•    Słoik pieczarek w zalewie naturalnej
•    Ok. 30dag karkówki
•    Ocet winny z białego wina
•    4 ząbki czosnku
•    Sos sojowy
•    Oliwa extra vergin
•    Imbir mielony
•    Kurkuma mielona
•    Chili pieprz Cayenne
•    Pieprz kolorowy
•    Gałka muszkatołowa mielona
•    Makaron spaghetti
•    Czosnek granulowany

Warzywa obrać, opłukać i posiekać. Mięso dokładnie oczyścić i pokroić w kostkę. Pieczarki odsączyć z zalewy i również pokroić. Czosnek posiekać. Na rozgrzaną oliwę wrzucić kawałki mięsa. Trzymając na małym ogniu, dokładnie obsmażyć z obu stron. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem kolorowym. Ewentualnie można posypać gotową przyprawą słodko-kwaśną. Gdy nabierze złotego koloru, wrzucić warzywa i posiekany czosnek. Wymieszać, podlać sosem sojowym (kilka łyżek) i skropić octem z białego wina. Przykryć i dusić na małym ogniu. W tym czasie w osobnym garnku z posoloną wodą ugotować pół opakowania makaronu (przełamanego w pół), odsączyć z wody i przełożyć na patelnię z duszonym mięsem. Mięso z warzywami i makaronem przyprawić szczyptą imbiru, gałki muszkatołowej, odrobiną kurkumy (dla koloru), czosnku oraz chili. Ewentualnie skropić odrobiną oliwy.

polly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>