Roladki z pieczarkami i żurawiną

Na osłodę życia zamieszczamy cotygodniowe propozycje kulinarne. Na początek proponujemy Roladki z pieczarkami i żurawiną.

Składniki na 4 porcje:

Słoik żurawiny do mięs
Papryczka chili
2 ząbki czosnku
Liść laurowy
Cebula biała
Pieczarki 30 dag
Sól ziołowa
4 plastry schabu bez kości
Tymianek suszony
Vegeta
Oliwa z oliwek

Pieczarki ubrać i pokroić w drobną kostkę (pamiętajmy, że grzybów nie myjemy). Wrzucić na rozgrzane masło i mieszając, smażyć na wolnym ogniu. Gdy puszczą sok, oprószyć je Vegetą i dodać drobno posiekaną cebulę. Całość dusić chwilę do miękkości. Przełożyć na talerzyk.
Plastry schabu umyć i osuszyć. Delikatnie rozbić pod folią, by nie porwać włókien mięsa. Następnie przygotować marynatę: do miski wrzucić liść laurowy, rozgnieciony lub posiekany czosnek, drobniutko posiekaną i oczyszczoną z nasion papryczkę chili (ewentualnie zmieloną w proszku), sól, pieprz, łyżkę tymianku oraz oliwę. Wymieszać i dokładnie natrzeć mięso. Przykryte plastry schabu schować do lodówki na godzinę. Następnie na każdym położyć warstwę pieczarek, zwinąć i podsmażyć. Przydatne będą wykałaczki lub sznur kuchenny. Roladki, odsączone z nadmiaru oliwy, przełożyć do formy i piec kilka min. w 200 stopniach.
Żurawinę ze słoika przełożyć do rondelka i podgrzać na wolnym ogniu. Ewentualnie doprawić sokiem z cytryny. Gotowe roladki polać sosem żurawinowym.

* W bogatszej wersji roladki można faszerować również serem brie lub fetą. Żurawina zneutralizuje jej słonawy smak.

polly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>